Înainte de o contraofensivă așteptată, Marea Britanie predă Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune

Britain's Defence Secretary Ben Wallace arrives for a Cabinet meeting at 10 Downing Street in London, Tuesday, March 28, 2023. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Despre aceasta a anunțat ministrul Apărării al Regatului Unit, Ben Wallace, deputaților din Camera Comunelor. „Astăzi pot confirma că Marea Britanie donează Ucrainei rachete Storm Shadow. Aceasta este o lovitură convențională de înaltă precizie cu rază lungă. Transferul acestor sisteme de arme oferă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei, în special a atacului său deliberat privind infrastructura civilă ucraineană, încălcând dreptul internațional. Ucraina are dreptul de a fi protejată de acest lucru”, a accentuat el.

Ministrul a remarcat că Marea Britanie nu va sta la o parte în timp ce Rusia ucide civili din Ucraina. „Rusia trebuie să admită că numai acțiunile sale au dus la furnizarea unor astfel de sisteme Ucrainei”, a spus Wallace.

Anterior, canalul CNN, cu referire la mai mulți oficiali occidentali de rang înalt, a relatat despre transferul rachetelor Storm Shadow în Ucraina. Una dintre sursele canalului a remarcat că Marea Britanie a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi folosite numai pe teritoriul suveran al Ucrainei, și nu pe teritoriul Rusiei. Oficialii britanici au făcut adesea declarații publice în care au numit Crimeea un teritoriu suveran al Ucrainei, descriind-o ca fiind „anexată ilegal”, notează CNN.

Racheta Storm Shadow este „o adevărată schimbare a regulilor de joc în ceea ce privește raza de acțiune”, a spus un înalt oficial militar american. El a menționat că racheta oferă Kievului oportunitățile pe care le-a cerut de la începutul războiului.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий