Legea lingvistică examinată de Curtea Constituțională din Ucraina

Снимок экрана 2020-07-07 в 11_00_37

Curtea Constituțională din Ucrainei examinează astăzi, 7 iulie, costituționalitatea Legii „Privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat”. Ședința instanței are loc la inițiativa a 55 de parlamentari ucraineni, majoritatea membri ai fracțiunii „Platforma de Opoziție — Pentru Viață”, care consideră că legea privind statutul limbii ucrainene ca limba de stat discriminează limba rusă și alte limbi minoritare din Ucraina. De asemenea, deputații susțin că legea a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale. Ședința de judecată a început la ora 10:00. Judecătorii au început să citească comunicările deputaților, precum și concluziile altor părți care consideră că legea privind statutul limbii de stat respectă toate regulile.
În același timp, în fața clădiri Curții Consituționale din Kiev are loc un miting de susnețre a limbii ucrainene. Participanții protestează împotriva reviziurii legii în cauză. Aceștia poartă placate cu îndemnuri de a proteja limba de stat și de a preveni rusificarea.

Reamintim că pe 16 iulie 2019 în Ucraina a intrat în vigoare Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat, care prevede că singura limbă oficială este cea ucraineană, pe care trebuie să o cunoască fiecare cetățean. Legea îi obligă pe funcționarii publici să vorbească limba oficială, statul asigurând instruirea celor care nu au avut posibilitatea să învețe limba ucraineană.
Legea nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase. În același timp, angajații întreprinderilor private vor putea vorbi în altă limbă decât cea ucraineană doar dacă acest lucru este solicitat de către clienți.
Săptămânal, posturile de radio și televiziune trebuie să aibă un volum de cel puțin 75% de conținut în limba ucraineană. Ziarele vor trebui să fie tipărite în limba ucraineană, iar jurnalele și revistele vor putea avea și versiuni suplimentare. La fel, editurile vor trebui să aibă cel puţin jumătate din conţinut în limba de stat.
Denigrarea publică sau nerespectarea limbii de stat va fi pedepsită.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий